Hva i alle dager er glutenallergi??

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og alle nært beslektete arter.

Når kroppen reagerer på gluten kan det oppstå skader og arrdannelser i tarmen, og det gjør at den ikke absorberer viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Glutenintoleranse er ikke cøliaki.

Det finnes også mange mennesker som er sensitive overfor gluten, men som ikke tester positivt på den tradisjonelle “cøliaki blodprøven” eller en tarmbiopsi. Mange har blitt avvist av leger når disse prøvene har vært negativ. Alikevel har mange pasienter beskrevet at de har følt seg mye bedre når de har holdt seg unna gluten. De personene som  hverken har cøliaki eller hveteallergi, men som likevel har mange av de samme symptomene som de med cøliaki, har per definisjon gluten intoleranse/sensitivitet.

De mindre åpenbare symptomene på glutenallergi er ukjente for mange, noe som gjør at mange går i lang tid uten å vite hva som feiler dem.

 Vanlige symptomer:

Uopplagthet, utilpasshet, blodmangel, depresjon, følelsen av hoven og tung kropp, oppblåst mage, hormonubalanse, snorking, pustestopp, tarmplager, leddsmerter, og hudplager som utslett og eksem er vanlige symptomer.

«Krigføringen» mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades. Dette gjør at det er vanskelig å ta opp næring og man kan få jern- kalsium og vitaminmangel, og forstyrrelser i væskebalansen.

Selv om de fleste med aktiv cøliaki har positiv blodprøve er det nok minst 10 % som har normal blodprøve. I noen tilfeller, hvis mistanken er sterk og spesielt hvis man har en nær slektning med cøliaki, kan legen bestemme at det skal taes prøve fra tarmen selv om blodprøven er normal.

Cøliaki-behandlingen er medisinfri, men den som er rammet må sørge for glutenfri kost resten av livet. Mange føler seg mye bedre når de går over til glutenfri kost.

Informasjonen er hentet fra: 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s